Ενίσχυση Ψυχικής Ανθεκτικότητας κατά το Δεύτερο Κύμα Πανδημίας

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Η καθημερινότητά μας το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει εκ νέου δραματικά. Βρισκόμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που φαίνεται πιο σφοδρό από το πρώτο και η καθημερινότητά μας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με περιορισμούς κι ένα αίσθημα φόβου απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό.

Για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, καλούμαστε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, να μείνουμε μακριά από πρόσωπα και δραστηριότητες που αγαπάμε και να προσαρμοστούμε σε μία νέα ρουτίνα. Όσα είχαμε μάθει και συνηθίσει, αλλάζουν και είναι πολύ φυσικό αυτό να δημιουργεί αισθήματα  πίεσης, άγχους, φόβου, θυμού, απογοήτευσης.

 

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι τόσο απλό και καθημερινό όσο η συνάντηση με κάποιον φίλο μας ή με κάποιον συγγενή ή αγαπημένο μας πρόσωπο έχει καταστεί αδύνατο, η ψυχαγωγία μας, η εκπαίδευσή μας, η σωματική μας άσκηση, δέχονται περιορισμούς με γνώμονα το κοινό καλό.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, εν μέσω μιας τόσο πιεστικής συνθήκης να βρούμε τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Άλλωστε, πλέον έχουμε την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας από το οποίο βγήκαμε νικητές και το ίδιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά.

 

 Γι' αυτό το λόγο, ας θυμηθούμε ότι το πιο μεγάλο όπλο μας σε αυτή τη μάχη είναι η ατομική μας υγιεινή και η φροντίδα του εαυτού μας.

Το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών είναι ο πρώτος μας σύμμαχος έναντι στην εξάπλωση αυτής της πανδημίας παράλληλα με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση υφασμάτινης μάσκας.

Ναι, το ξέρω! Όλα αυτά τα ξέρετε, τα έχετε ακούσει χιλιάδες φορές! Και πραγματικά, όλοι αναγνωρίζουμε και θαυμάζουμε τον τρόπο που εσείς τα παιδιά αντιμετωπίσατε όλο αυτό το διάστημα τις προκλήσεις που ήρθαν στο δρόμο σας. Αντιμετωπίσατε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις συστάσεις των ειδικών, των δασκάλων και των γονιών σας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι!

 

Γι΄αυτό, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουν λίγο πιο ευχάριστες οι ώρες που μένουμε σπίτι.

Όπως και την πρώτη φορά, εκμεταλλεύσου τις ώρες που περνάς σπίτι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κάνεις πράγματα που αγαπάς και μέχρι τώρα δεν είχες το χρόνο να κάνεις.

Ξέρω, η τηλεκπαίδευση και πάλι απορροφά ικανό χρόνο της μέρας σου, γι’ αυτό είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό αυτή τη φορά, στον ελεύθερο χρόνο που έχεις να μείνεις μακριά από τις οθόνες και να ασχοληθείς με κάποια άλλη δραστηριότητα.

Μπορείς να μαγειρέψεις μαζί με τους γονείς σου υγιεινά και να δοκιμάσεις νέες συνταγές που δεν έχεις εως τώρα δοκιμάσει. Η γιορτινή περίοδος που διανύουμε άλλωστε “επιβάλλει” να φτιάξεις και να δοκιμάσεις πολλές παραδοσιακές συνταγές για φαγητά και γλυκά! Μπες λοιπόν στην κουζίνα και ξεκίνα!

Μπορείς ακόμη να βρεις ένα νέο χόμπι και μη ξεχνάς ότι τώρα έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να ανακαλύψεις ταλέντα σου που δεν είχες ως τώρα ανακαλύψει. Μπορείς να μάθεις μία ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο ή να ασχοληθείς με κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική με πηλό. Στο διαδίκτυο μπορείς να ανακαλύψεις μαθήματα σχεδόν για τα πάντα.

Άκουσε μουσική και διάβασε βιβλία που θα σε ταξιδέψουν.

 

Το “Μένουμε Σπίτι” δε σημαίνει σταματάω κάθε σωματική άσκηση. Μπορείς να γυμναστείς μέσα στο σπίτι όπως επίσης και να περπατήσεις έξω ή να πας για τρέξιμο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις να παρακολουθείς διαρκώς τις εξελίξεις για την πανδημία, αυτό είναι κάτι που δε θα βοηθήσει την πίεση και το άγχος που βιώνουμε ούτως ή άλλως. Ενημερώσου από έγκυρες πηγές κι απέφυγε τον καταιγισμό πληροφοριών από κάθε διαθέσιμο μέσο.

Το διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή γρήγορης πληροφόρησης, ωστόσο εξίσου εύκολα μέσω αυτού διαχέονται και οι λάθος πληροφορίες.

 

Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς τις σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για να κρατήσεις επαφή με όσους δε μπορείς να συναντηθείς, ενώ και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μας δίνει την ευκαιρία να διατηρήσουμε επαφή τόσο με την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και με τους αγαπημένους δασκάλους και συμμαθητές μας.

Ναι, δεν είναι το ίδιο… Μία ηλεκτρονική τάξη δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία όλων μας στο σχολείο ή την επαφή που έχουμε εκεί με τους φίλους μας, ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βλέπουμε τους φίλους μας, διατηρώντας επαφή μαζί τους.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τα αρνητικά συναισθήματα σε μία τόσο περιορισμένη καθημερινότητα είναι απολύτως φυσιολογικά. Μίλα για όσα σε ενοχλούν κι εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου σε ένα άτομο εμπιστοσύνης, κράτα ένα ημερολόγιο ή γράψε μια ιστορία ή ένα τραγούδι.

Τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι εξίσου σημαντικά με τα θετικά και το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση είναι να κατανοήσεις πώς νιώθεις γι' αυτήν.

Ο θυμός, η πίεση, το άγχος, είναι συναισθήματα που όλοι θα νιώσουμε κάποια στιγμή, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Το σημαντικό όμως είναι να δώσουμε χώρο σε αυτά τα συναισθήματα, να τα αποδεχτούμε και να τα εκφράσουμε.

Δεν υπάρχουν μόνο καλά ή εύκολα συναισθήματα. Υπάρχει το πώς νιώθουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάσουμε όλα όσα αισθανόμαστε και να ζητήσουμε βοήθεια όταν αυτά ξαφνικά γίνουν “βαριά”.

 

“Μένουμε Σπίτι” δε σημαίνει “Μένουμε Μόνοι”.

Οι γονείς σου, το σχολείο και όλο το προσωπικό αυτού, είναι δίπλα σου να σε στηρίξουν σε ό,τι χρειαστείς αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

Άννα Χάιδου

Ψυχολόγος

 

Εμφανίσεις: 256